Стартира приемът по подмярка 4.2 „Инвестиции в материални активи“ ... Проекти се приемат до 16 май

Стартира приемът по подмярка 4.2 „Инвестиции в материални активи“ ... Проекти се приемат до 16 май

От 14 февруари стартира приемът през Интегрираната система за управление и наблюдение (ИСУН) по подмярка 4.2 „Инвестиции в материални активи“ от ПРСР 2014-2020, който ще продължи до 16 май 2018 г. Това съобщи зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция Атидже Алиева-Вели по време на Шестата национална среща на земеделските производители в Златни пясъци.

Във връзка с промените от януари 2018 г. в Закона за земеделските производители, Държавен фонд „Земеделие” въвежда Интегрираната система за управление и наблюдение, чрез която ще се подават електронно всички документи относно кандидатстване за подпомагане по ПРСР. Алиева обясни, че изключение ще има само за техническата документация, която придружава проектните предложения. Това означава, че документи на хартиен носител няма да бъдат приемани. Електронно ще се осъществява и цялата комуникация между ДФЗ и кандидатите.

Новите моменти в процедурата при разглеждане на проектните предложения включват и още:

• предварителната им оценка и класиране, с възможност за подаване на възражение срещу оценката от страна на бенефициентите. • следва оценка за административно съответствие и допустимост на разходите, която приключва с оценителен доклад (също подлежащ на обжалване пред Управляващия орган); • техническа и финансова оценка и • издаване на оценителен доклад. Важно е да се отбележи, че и подаването на искането за плащане, независимо дали става въпрос за авансово, междинно или окончателно, също ще се извършва през ИСУН, включително документите, които се прилагат към искането, обясни още Атидже Алиева-Вели. За тази цел бенефициентите трябва да имат предварително направен от тях електронен профил в ИСУН, както и квалифициран електронен подпис.

Подмярка 4.2 стартира. Краен срок за подаване на проекти е 16.05.2018г

След неколкократно отлагане на приема по подмярка 4.2 Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделски продукти вече официално е отворен приемът на документи като посоченият краен срок за прием на документи е до 17:30 часа на 16.05.2018г.

Процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и с национални средства. Общият размер на средствата, които могат бъдат предоставени по процедурата за всички одобрени проектни предложения възлиза на 166 243 000 лв, Проектните предложения по процедурата могат да бъдат подадени от кандидатите чрез попълването на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 – 2020 г. (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), на следния интернет адрес: http://eumis2020.government.bg/.

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения. Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща: rdd@mzh.government.bg. като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти.

Пълният пакет документи по процедурата (Условията за кандидатстване, Условията за изпълнение и приложенията към тях) е публикуван на интернет адреса на Министерството на земеделието, храните и горите: www.mzh.government.bg и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Европейските структурни и инвестиционни фондове: wavw.eufunds.bg.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17:30 часа на 16.05.2018 г.

Вирни се горе