Среднощни взривове за РЗС и ДСБ

Среднощни взривове за РЗС и ДСБ

Два взрива избухнаха тази нощ в столицата пред централите на РЗС и ДСБ, съобщи директорът на СДВР ком. Валери Йорданов. По думите му около 150 грама е количеството на взривното вещество, използвано при първия взрив.

Сигналът е получен в 03.58 часа, а следващият около 20 минути по-късно.

Директорът на СДВР посочи, че при инцидентите няма пострадали. Има нанесени материални щети -счупени стъкла, витрини.

От РЗС поясниха, че около 10-15 минути след получаване на сигнала от СОТ полицията е била на мястото на инцидента. Към момента районът пред централата на РЗС е обграден от полицаи.

От партията на Яне Янев определят случая като „терористичен акт" и „тежък удар срещу демокрацията в навечерието на изборите". По думите им това е пореден опит за сплашване на „единствената реална опозиция".

Кандидатът на РЗС за президент Атанас Семов коментира пред БНТ, че е недопустимо да се случват подобни неща в една европейска столица, на сто метра от Министерски съвет.

По думите му тези инциденти идват неслучайно няколко дни преди третия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов" и преди поредния доклад на Европейската комисия.

Няма нищо случайно в това, че тези взривове стават само ден, след като оповестих, че ако спечеля президентската битка, ще уволня Бойко Борисов, заяви Семов и допълни, че това е опит за сплашване не само на РЗС, но на дясната опозиция като цяло.

Аз ви съчувствам, че ви се налага да задавате такива глупави и поръчкови въпроси. Така Семов отговори на въпрос дали от партията на Яне Янев не са инициирали сами този взрив.

Той изрази и своето недоумение, че на „пъпа на София" стават подобни взривове, а в момента на тези места няма представители на МВР, в това число главният секретар на ведомството Калин Георгиев, липсват и представители на прокуратурата.

Вторият случай е пред офис на ДСБ на бул. “Сливница” – отново има счупени стъкла и няма пострадали. Председателят на ДСБ район Илинден Павлин Чергански коментира лаконично взривовете. Той поясни, че не е получавал заплахи.

ДСБ-депутатът Веселин Методиев заяви, че няма никакви спекулативни намерения. Той изрази надежда колкото се може по-бързо отговорните институции да излязат със становище и да се даде отговор от техните ръководители.

Вирни се горе