Според синоптиците: Най-студените дни ще бъдат 31 декември и 1 и 2 януари

Според синоптиците: Най-студените дни ще бъдат 31 декември и 1 и 2 януари

Най-студените дни ще бъдат 31 декември и 1 и 2 януари, като сутринта на новата година температурите ще достигнат минус 12 градуса. След това отново се очаква затопляне.

Това прогнозира климатологът доц. Георги Рачев в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ.

Той посочи, че на тези дати в някои затворени котловинни райони температурите ще паднат до минус 10 градуса, a максималните температури ще бъдат 2 градуса.

„Още на 3 януари температурите ще се повишат отново и ще станат положителни. Трите дни преди това ще са т. нар. ледени дни, когато максималната температура няма да надвиши 0 градуса. Тогава ни очаква сух студ, без сняг“, допълни доц. Рачев.

По думите на климатолога от утре следобед се очаква рязко застудяване. „Утре вечерта ще превалява – дъжд, който ще премине в сняг, но много бързо ще спре. Тук-таме ще има някоя малка снежинка, но не и сериозен сняг. Скиорите ще карат на изкуствен сняг“, посочи експертът. „София се отличи от цяла България с най-много мъгли през този месец. Тази мъгла не е здравословна и е опасна за здравето. Цялата човешка дейност е отразена в нея. Днес следобед тя трябва бавно да започне да си отива“, заяви Рачев.

Той допълни, че вчера следобед е имало своеобразен рекорд, като в София и на връх Мусала максималните температури достигнали 1 градус, за разлика от други места, където бе 20 градуса.

Вирни се горе