Спираме АЕЦ "Белене"?

 Спираме АЕЦ "Белене"?

Проектът за изграждане на АЕЦ “Белене” ще бъде отменен, пише в днешния си брой немското издание на Financial Tiems, като се позовава на достоверен, но неназован източник от енергийния сектор.

Вестникът припомня, че бившият премиерът Станишев е направил първа копка за втория старт на атомната централа на 3 септември 2008 г., а в „проекта германската компания RWE има дял от 49%".

Вестникът дори твърди, цитиран от money.bg, че българското правителство ще съобщи решението да спре изграждането на АЕЦ „Белене" следващата седмица. А като причина се изтъква, че необходимите 4 млрд. евро за проекта не са били успешно осигурени.

Financial Times припомня, че информацията за това решение идва ден след първата официална среща на новия министър-председател Бойко Борисов с представител на германската компания RWE в София.

На 6 август пресцентърът на правителството съобщи за среща на главния изпълнителен директор на RWE д-р Юрген Гросман с премиера Борисов. На нея са обсъдени бъдещите възможни общи проекти в областта на възобновяемите енергийни източници и газовия сектор.

Вирни се горе