Сотир Цацаров е новият главен прокурор

Сотир Цацаров е новият главен прокурор

Сотир Цацаров бе избран с гласовете на 18 от членовете на ВСС

За кандидатурата на Цацаров, който досега бе председател на Окръжния съд в Пловдив, гласуваха 18 от членовете на ВСС. Трима бяха “против” и трима се въздържаха.

Според правилата за избор на главен прокурор, ако един кандидат получи над две трети или 17 от гласовете на членовете на ВСС, той бива избран и останалите кандидатури не се гласуват.

“Чувствам се уморен, но благодаря на колегите, които ми гласуваха доверие. Това обаче все още не е избор. Завърши един елемент от процедурата по един избор, който беше достатъчно оспорван, борба на кандидати и концепции. Това е елемент от избора, тъй като на практика решението на ВСС представлява предложение до президента на републиката. Оттук нататък нещата са в ръцете на държавния глава”, заяви Цацаров.

С райковски корен е избраният днес за главен прокурор на България Сотир Цацаров. Родът на досегашният председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров е от Долно Райково. Преди години покойният му вече баща Стефан се преселил да живее в Пловдив, откъдето е и съпругата му. В Пловдив е роден и Сотир, през 1966 година. Той е завършил английска гимназия и право в Софийския университет. През 1992 г. става съдия в Районен съд – Асеновград. Четири години по-късно е избран за председател на съда. През 1998 г. става зам.-председател на Окръжния съд в Пловдив, наказателно отделение, а година по-късно – председател. Два пъти е бил на обучение по съдебна администрация в САЩ.

Вирни се горе