Сняг за Коледа, топло за ЧНГ

Сняг за Коледа, топло за ЧНГ

Около Коледа има вероятност за валежи от сняг и понижение на температурите, а през последните дни от годината ще е топло. Това сочи предварителната прогноза за времето на Националния институт по хидрология и метеорология при БАН. Най-ниските температури през декември ще бъдат между

минус 7 и минус 12 градуса, а най-високите – 15-20 градуса

Цъфналите на някои места в страната дръвчета обикновено се смятат за предвестник на люта зима, но явно тя няма да започне през декември. Очакванията са през първия зимен месец средната температура и сумата на валежите да бъдат около нормата. В климатичната справка на НИМХ-БАН се отбелязва, че през декември преобладава облачното и мъгливо време. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна – 4-5.

Дните без слънце ще са от 9 до 14, а ясните – от 2 до 4. Средната месечна температура през декември в Северна България и по високите полета е около нула градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – около 4 градуса, в планините – от минус 5 до минус 1 градуса. Около 4-5 декември се очаква чувствително понижение на температурите, валежи от дъжд и сняг. Въпреки че на 22 декември в 1,39 ч настъпва астрономическата зима, времето на 28-31 декември ще е топло.

Вчера бяха измерени температурни рекорди в 24 града, съобщи дежурният в НИМХ-БАН.

Най-топло е било в Ахтопол – 25,5 градуса. Живакът е ударил 25 градуса в Ловеч, 20 градуса в Благоевград, във Велико Търново – 24, а във Видин – 23.

От сряда са възможни леки превалявания от дъжд, по-значителни над крайните северозападни и североизточни райони. Температурите ще останат без промяна: минимални от 5 до 10 градуса, а максималните – от 10 до 15 градуса, по-ниски в крайните северни райони. Над Югозападна и в Югоизточна България в четвъртък ще се появи умерен югозападен вятър и там температурите

отново ще се повишат чувствително

През деня те ще варират в широк интервал, от около 10 градуса в най-северните ниски части на Дунавската равнина до 20-21 в южните райони.

През уикенда над страната ще нахлуе по-студен въздух. Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от запад и ще бъде умерен и силен. Температурите ще се понижат и ще са от 6-8 градуса на северозапад до 13-15 в Югоизточна България.

Вирни се горе