Смисълът е в истинските истории

Смисълът е в истинските истории

34 истински истории представят медиите в България – такива, каквито могат да бъдат

Числото 111 се е превърнало в събирателен образ за състоянието на българските медии, работещи под постоянен натиск в сложна мрежа от зависимости. Истината обаче е, че мястото на дъното в класацията за свобода на медиите на Репортери без граници не е резервирано за България. През 2003 г. страната ни заема 34-то място в международния рейтинг, където днес се намира Франция, една от най-силните европейски демокрации.

Ето защо, решихме да ви разкажем именно 34 истински истории за български медии и журналисти, които, въпреки неблагоприятната среда, създават иновативни продукти и правят журналистика в обществен интерес. Такива примери можем да намерим из цялата страна – от Свиленград до Севлиево и от Пловдив до Русе. Ние вярваме, че с необходимата обществена подкрепа, те могат да разгърнат потенциала на българската журналистика да се изкачи отново по стълбицата, а защо не и да подобри позициите си.

Събраните разкази под мотото „Смисълът е в истинските истории“ не претендират за изчерпателност. Напротив, убедени сме, че числото 34 е само началото и историите, които заслужават да бъдат разказани, са много повече. Затова можете да ни пишете на team@aej-bulgaria.org, за да ни помогнете да попълним картата на истинската журналистика в България.

Журналистиката такава, каквато трябва да бъде – смела, безпристрастна, полезна на обществото и променяща средата към по-добро. А за да бъде в полза на гражданите, тя се нуждае от силна гражданска подкрепа. Тук можете да научите как да подкрепите независимата журналистика в България, защото от нас, като общество, зависи да се информираме от свободни медии. Първите 100 граждани, които се включат в кампанията ни, ще получат специални подаръци от АЕЖ – България.

С кампанията „Смисълът е в истинските истории“, създадена в партньорство с агенция B+RED, АЕЖ-България се присъединява към инициативата #ОтНасЗависи на сдружение Равни.бг – обединение на 30 граждански организации от цялата страна. Научете повече за тях и техните каузи на страницата на сдружението.

Вирни се горе