Служители на затворите се включват в протеста на МВР

Служители на затворите се включват в протеста на МВР

Служителите на затворите ще се включат в протеста на МВР-служителите, който започва на 23 септември.

Това заявяват в отворено писмо-декларация от Синдиката на служителите в затворите в България, изпратено до министър-председателя и министрите на вътрешните работи, на финансите и на правосъдието.

Те изразяват своята подкрепа и солидарност със „справедливите искания за достойно заплащане и европейски условия на труд на българските полицаи, пожарникари и спасители" и декларират, че припознават исканията на колегите си като свои.

Исканията на Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР) за законодателни промени са наложителни и в съответствие с европейските и други международни правила, смята още от Синдиката на служителите в затворите.

„Настояваме за действия гарантиращи повишаване на професионалния и социален статус, доходите и жизненото равнище на държавните служители и работещите по трудови правоотношения в сектор „Сигурност", се казва в отвореното писмо.

Приканваме българската държава да приеме за свои партньори активните Синдикални организации в сектора и да се вслуша в исканията им да има реални, адекватни на нуждите на служещите в правоохранителните и наказателно-изпълнителните органи действия, които уреждат равни права с колегите им от останалите страни на Европейската общност.

В обръщението си към премиера и министрите, от Синдиката на служителите в затворите заявяват, че държавата носи особена отговорност към секторите, обслужващи важни обществени интереси в сферата на сигурността. “Според нас строгите бюджетни ограничения не кореспондират с поетите от Вас ангажименти за подобряване на социалния ни статус, и поставените цели в битката с престъпността и корупцията. Напротив все по-видимото обедняване задълбочават отрицателната тенденция на демотивираност и напрежение сред служителите и задълбочават усещането за несигурност и несправедливост”, посочват от Синдиката.

„След различни по форма действия в защита на социалните и трудови интереси на работещите в Затворите, Следствените арести, Пробационни служби и Охрана на съдебната власт, до този момент, като колегите в МВР, ние получихме единствено напразни обещания. Колко още трябва да чакаме?", питат служителите на затворите.

Припомняме, още в края на август пожарникарите подкрепиха исканията на МВР-синдиката, когато от там потвърдиха готовността си за протести през септември.

Вирни се горе