Случаят в Асеновград разклати министерския стол на Тачева

Случаят в Асеновград разклати министерския стол на Тачева

“За мен е притеснително като министър на правосъдието дали следва да продължавам да бъда министър в държава, в която върховенството на закона и на едно съдебно решение се интерпретират по този начин”. Това заяви пред журналисти в Смолян министърът на правосъдието Миглена Тачева в отговор на журналистически въпрос относно случая на принудителното предаване на децата от Асеновград.

Попитана какво влага в думите “дали да продължава да бъде министър”, министър Тачева допълни, че това е неин личен въпрос и решение, което сама ще вземе.

“Предстои да го обсъдя, имам да говоря и с министър-председателя за много неща, включително и за отношението на медиите”, заяви правосъдният министър.

Според Тачева в случая с двете деца има скандал, но не международен, “защото има решение на съда, което е в съответствие с Хагската конвенция, която българската държава е ратифицирала през 2003г.”

Напомняме, че на 30 май Миглена Тачева посъветва бащата на двете деца доброволно да предаде сина си.

Днес в ефира на БНТ председателят на камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев информира, че частният съдебен изпълнител, разпоредил отнемането на Николета и Павел Василеви от Асеновград от техния баща и предаването им на майката, е действал напълно законно. Такава е оценката на Камарата на съдебните изпълнители.

“Установявайки се, че родителят не съдейства и отказва да предаде доброволно децата, съдебният изпълнител е поискал съдействието на полицията да отстрани бащата,  за да може майката да разговаря с децата”, коментира Дичев.

Вирни се горе