Слънчева събота с температури до 18°, но студена неделя

Слънчева събота с температури до 18°, но студена неделя

Времето ще е топло за сезона, но много ветровито – ще духа умерен и силен вятър от запад, по-късно от северозапад. Максималните температури ще са предимно между 13 и 18°, но към края на деня, с ориентирането на вятъра от северозапад, ще започнат бързо да се понижават. Облачността ще е променлива, над Южна България по-често до слънчево. Такава е прогнозата на НИМХ.

Превалявания в страната са малко вероятни. Над София ще има променлива облачност, намаляваща често до слънчево. Вятърът ще се усили до умерен. Минималната температура ще е около минус 1°, максималната – 13-14°.

По Черноморието в нощните часове все още вятърът ще е от югозапад, запад и сутрешните температури ще са до 4-5° над нулата. През деня вятърът ще е западен, по-късно северозападен, ще се усили – временно до 15-20 м/сек. Ще има променлива облачност, намаляваща и до слънчево. Дневните температури ще достигнат 14-17°, но вечерта и там ще започне рязко понижение. Температурата на морската вода ще е 5-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, в заливите – 1-2 бала.

В планините ще бъде топло, с променлива облачност, намаляваща до слънчево. Силният, по откритите части бурен северозападен вятър ще създава проблеми. Малко по-слаб ще бъде вятърът в Родопите през първата половина от деня, но по-късно и там ще се усили. Максималните температури на 1500 метра ще са от 4-5° в Стара планина до 9-10° в Родопите.

В неделя вятърът ще стихне, облачността ще намалее временно до слънчево, привечер ще започне да се увеличава. Температурите ще се понижат чувствително – минималните ще са между минус 5 и 0, а максималните ще са между 3 и 8°. В понеделник и вторник облачността ще е предимно значителна, на отделни места ще има слаби превалявания от сняг.

Вирни се горе