Симеон на съд за 16 хил. дка гори

Симеон на съд за 16 хил. дка гори

Иск в Софийски окръжен съд за възстановяване на горите от Симеон Сакскобурготски на държавата внесе министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Според министъра бившият премиер Сакскобургготски извън правомощията си е възстановил над 16 хил. дка гори чрез поземлените комисии и на базата на Закона за възстановяване на земи и гори.„Техните действия са били неправомерни и затова настояваме съдът за обяви тези действия за незаконни и да възстанови горите", категоричен беше министър Найденов.

На въпрос на журналисти защо по този случай не е сезирана прокуратурата министърът на земеделието и горите обясни, че прокуратурата е извършила проверка върху действията и е сметнала, че надвзетите земи са само с 4 хил. дка повече.

„Затова ние отправяме иск към съда, защото прокуратурата изнесе странното становище, че има неправомерни, но не незаконни действия и в този смисъл ние искаме съдът като последна инстанция да се произнесе", обясни министър Найденов и уточни, че става въпрос за над 16 хил. дка. царски гори.

„Всички тези гори са собственост на държавата, а не на наследниците на Сакскобургготски", категоричен беше Найденов.

Доказателствата ще бъдат обект на съдебни заседание и затова според министър Найденов не могат да бъдат коментирани подробности. „Ако Симеон реши да върне горите можем да се откажем от това дело", заяви министърът.

По повод на 100-те дни на правителство, Найденов каза, че с действията си новите управляващи искат да покажат, че „този негласен досегашен имунитет на всички бивши премиери при нас няма да получи такава толерантност".

Вирни се горе