Ще има великденски добавки за пенсионерите

Ще има великденски добавки за пенсионерите

Около 53 млн. лева дава кабинетът за поредните празнични плащания за около 1 300 000 души

Имаме амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите, каза пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев. Той съобщи, че това вероятно ще бъде взето като решение още тази седмица.

Добавките към пенсиите за Великден и Коледа са традиционни. За последните коледни добавки правителството осигури почти 52 млн. лева, а ги получиха 1 290 600 пенсионери. Допълнителната сума обикновено е в размер на 40 лева и се изплаща на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е в размер до 348 лева включително, т.е. до размера на линията на бедност за 2019 година. През 2018 г. прагът на бедност беше 321 лв.

Преди да се вземе решението за празнични добавки към пенсиите финансовият министър Владислав Горанов обикновено обяснява ситуацията така: “Работим върху това, правят се изчисления. Вижда се, че от трансферите за Държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестяванията, което да даде възможност на правителството в тази посока”.

Вирни се горе