Ще има градушки. Рязка смяна на времето

Ще има градушки. Рязка смяна на времето

Сняг ще вали в планините, от сряда затопляне

“Въздухът, който ще нахлуе на Гергьовден е с арктичен произход, но няма да има арктически студ. Във вторник сутрин температурите ще бъдат около 5-6 градуса, а максималните за София ще достигнат до 12-13. От сряда започва взривно затопляне, докато в петък температурите дори в студена София ще бъдат от порядъка на 25 градуса, на останалите места 28”. Това каза климатологът Георги Рачев пред “Събуди се” по NOVA.

Рачев обясни, че температурите ще бъдат доста ниски на 7 май на обед, ще има отрицателни температури по високите места в Западните Балкани. По думите му сняг ще вали в планините.

Типично майско време – много слънце сутринта, следобед ще гърми и вали – това обясни специалистът. Средномесечните температури са между 16 и 19 градуса. В Западната част ще има малко повече дъжд. В източната част ще е в нормата.

“Лятото ще бъде с нормални температури и ще е малко по-влажно от нормалното”, каза още климатологът. Проф. Рачев допълни, че ще има много слънце сутрин, а в следобедните часове ще се очаква да прегърми.

Ново предупреждение за бури и градушки от утре. За защита на реколкотата от идващата опасност са доставени близо пет хиляди противоградни ракети, предаде NOVA.

Вирни се горе