Схема за манипулация на оборотите разкриха ДАНС, НАП и МВР

Схема за манипулация на оборотите разкриха ДАНС, НАП и МВР

Компютърна система укривала голяма част от приходите за деня

Схема за манипулация на данни за оборотите от продажби разкри съвместна операция на ДАНС, МВР и НАП по Черноморието. Операцията е проведена във връзка с получена оперативна информация за използване на софтуер за укриване на оборотите от продажби в обекти за търговия на едро и дребно – складове, супермаркети, книжарници и др. Използваната в обектите система за управление на продажбите позволявала укриване на значителна част от оборота за деня, която не се отразява в базата данни на софтуера и по този начин остава скрита при извършване на проверка от НАП. В хода на операцията в един от търговските обекти е открита значителна сума пари в брой, надвишаваща над 10 пъти оборота, регистриран чрез фискалните устройства. Паричните средства са запорирани от НАП, на собственика на обекта е възложена ревизия.

При извършените проверки на търговските обекти са иззети всички намиращи се в тях компютри, за да анализират ревизорите наличната в тях информация. От НАП ще уведомят прокуратурата, ако бъдат установени данни за извършено престъпление от разработчиците и разпространители на софтуерния продукт.

Преди няколко седмици популярно заведение на Слънчев бряг беше поставено под постоянно наблюдение от инспектори на НАП, защото сървърът на използваната в обекта информационна система за управление на продажбите се оказал разположен в САЩ и нямало гаранции, че отчетеният чрез софтуера оборот не е манипулиран.

Срещу подправяне на данните в касовите апарати експертите на НАП използват тактиката на т.нар скрити покупки – при които инспекторът купува стока или услуга без да се легитимира, а в някои от следващите дни посещава търговския обект явно и проверява дали продажбата е отразена с точна сума, дата и час.

Сигнали за данъчни нарушения като неиздаване на касови бележки и укриване на оборот се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg.

Вирни се горе