Съвсем скоро "Булсатком" ще изстреля първия български геостационарен сателит

Съвсем скоро "Булсатком" ще изстреля първия български геостационарен сателит

Две години след като “Булсатком” стартира производството на първия български геостационарен комуникационен сателит, компанията е само на 1 тест разстояние от пълната технологична готовност на съоръжението за изстрелване в космоса.

Производителят на сателита – водещата в сектора компания Space Systems/Loral (SSL), официално потвърди, че BulgariaSat-1 е преминал успешно вибрационните тестове – една от важните фази в комплексния тестови процес. Геостационарните сателити орбитират на 36 000 км. над земята, което налага преминаването през интензивни тестове преди изстрелването им в космоса. Целта на вибрационния тест е да симулира екстремалните условия и среда, които сателитът трябва да издържи при изстрелването. “Успешното приключване на тази важна тестова процедура практически показва, че до изстрелването на BulgariaSat-1 остава само фазата по тестване на антените. Графикът се движи по план и преди края на годината ще имаме готовност да го изведем в космоса. Щом една българска компания с усилията на екипа си и подкрепата на клиентите си, може да спечели доверието на международни партньори за изстрелване на сателит в космоса, това е сигнал, че като нация имаме потенциала да управляваме и изпълняваме комплексни задачи, които да подобряват живота и бизнес средата ни”, каза Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат.

Когато бъде изстрелян, BulgariaSat-1 ще бъде първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на България и ще бъде позициониран на българската позиция на геостационарната орбита, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

Производството на сателита бе възложено на водещата в тази област компания – Space Systems/Loral (SSL), базирана в Силиконовата долина в САЩ. BulgariaSat-1 е планирано да бъде изстрелян до края на 2016 г., чрез ракетата-носител Falcon 9 на фирмата SpaceX. Изстрелването на българският сателит ще бъде осъществено от НАСА и ще бъде предавано на живо от Кейп Канаверал, Флорида, САЩ.

Вирни се горе