Съвети как да пестим електроенергия

Съвети как да пестим електроенергия

EVN България съветва какво да направим при по-дълго отсъствие от дома през празничните дни

Традиционно EVN България предлага няколко кратки и практични стъпки на своите клиенти, които планират по-дълго отсъствие от дома по време на коледните и новогодишни празници. Стъпките целят да информират клиентите за факторите, които влияят на тяхното потребление на електроенергия, дори и при отсъствие от дома.

Стъпките включват:

Изключете всички електроуреди, които не е необходимо да работят във Ваше отсъствие. Важно е да се знае, че уреди като хладилник или фризер, които не винаги е подходящо да се изключват, ще продължат да консумират електроенергия. Изключете от щепсела уреди като телевизор, аудио-уредба и монитор, защото и в режим на stand-by те ще продължат да консумират електроенергия. Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от ел.инсталацията на Вашия имот. Запишете показанията на електромера си преди да заминете и сравнете данните при завръщането си.

ЕVN България е предоставила на своите клиенти и някои съвети за рационално използване на електроенергията в дома:

Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават в помещението. Намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома. Избягвайте да ги изключвате напълно, защото така стените на жилището изстиват и в последствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.

При закупуване на климатик съобразете мощността на уреда с големината на помещението, което ще охлаждате / отоплявате.

Използвайте тенджера с диаметър, съотвестващ на този на котлона. Можете да намалите времето за готвене като покриете тенджерата с капак, ползвате тенджера под налягане и не отваряте фурната по време на печене. Не поставяйте хладилник/фризер в близост до отоплителен уред или под пряка слънчева светлина.

Използвайте пълния капацитет на пералнята.

Използвайте енергоспестяващи крушки.

Телевизорът, аудио уредбата или DVD плейърът могат да бъдат големи консуматори на електроенергия, дори когато не ги използвате, а са в състояние на stand-by режим. Ако е възможно, изключвайте ги напълно от щепсела.

Вирни се горе