Самоубиец взривил автобуса в Бургас, загиналите са 7

Самоубиец взривил автобуса в Бургас, загиналите са 7

С наш самолет към Израел отпътуваха ранените при атентата

Най-вероятно атентатът в Бургас е дело на терорист “камикадзе”, заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ. Късно снощи и той пристигна в Бургас, където се е събрал почти половината министерски съвет.

Думите на премиера бяха потвърдени и от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който тази сутрин от летище „Сарафово" направи изявление за медиите.

Българските криминалисти работят по случая съвместно с експерти от ЦРУ, ФБР, израелските спецслужби, Европол и Интерпол.

Припомняме, вчера на бургаското летище беше взривен автобус с израелски туристи.

При атентата – по уточнена информация – загиналите са 7 души. Въпреки противоречивата информацията за жертвите от Външно министерство уточниха, че загиналите в автобуса са шестима, включително терористът, а в болницата в Бургас е починал един – шофьорът на автобуса.

Седем са загиналите при атентата в Бургас, съобщи за news.bg Димитър Стефанов – съветник на външния министър по медийните въпроси. По думите му е имало разминаване в броя на загиналите, тъй като не се потвърдила информацията за загинала жена от транспортираните към София пострадали.

Вече е установено, че сред жертвите е и 36-годишният шофьор на автобуса, който е български гражданин.

Няма информация за по-високопоставени лица от държавата Израел да са били в автобуса, посочи вътрешният министър.

При прегледа на записите от видеокамерите на летището е забелязан мъж, който около час е обхождал аерогарата. Той е бил с дълга коса, облечен в спортен екип. Видът му не е подсказвал, че е от арабски произход, което е притъпило бдителността на хората в автобуса.

Неговото тяло е най-силно разкъсано от взрива, което е основаната причина разследващите да смятат, че той е извършителят на атентата.

“От проведеното видеонаблюдение и оперативната работа е установено лице, което е било “камикадзе” в този терористичен акт. Атентаторът се е взривил до багажното отделение на автобуса, а взривното вещество е било в раницата, която е носел на гърба си. Взривът е избухнал, когато лицето е свалило раницата си в багажното отделение”, съобщи Цветанов.

Установихме, че у него е имало шофьорска книжка от Мичиган. Тя е проверена и е установено, че е фалшива. Зад тази самоличност и тази книжка не стои никакво лице на територията на САЩ. Самоличността на лицето, което направи този терористичен акт не може да бъде установена, посочи още вътрешният министър.

Предстои да бъде изяснено по какъв начин и с какви документи е мъжът влязъл в страната.

От наблюдението, което ние направихме и записът, който и колегаите от Израел имаха възможност да анализират става ясно, че това е едно лице, което по никакъв начин не се различава от останалите туристи, категоричен беше Цветан Цветанов.

На пресконференция по-късно Цветанов уточни, че атентаторът, взривил автобуса на бургаското летище, е пребивавал на територията на нашата страна не по-малко от 4 и не повече от 7 дни. Той изрази надежда това, че се установено, че мъжът се е представял с фалшива самоличност на гражданин от Мичиган, да помогне на гражданите, които имат информация за него. Възрастта на атентатора е около 36 години, съобщи още Цветанов.

В момента се установява дали той е пребивавал в някой хотел у нас. Това е едно лице, което по никакъв начин не би могло да предизвика подозрения. Той е бил с нормално поведение, отово подчерта вътрешният министър.

Цветанов отбеляза, че българските служби работят съвместно с колегите си от Израел, Европол, Интерпол. Възстановени са отпечатъци от пръстите и проверяваме дали ще има засечка в базата данни на съответните служби. Назначена е ДНК експертиза, съобщи още Цветанов.

Това, което сме успели да направим до момента е прецизен анализ на записите от първия половин час преди взрива. В момента разширяваме тази информация, връщайки се назад в часовете и дните, съобщи още вътрешният министър.

Очаква се около обяд да бъдат разпознати жертвите на атентата. В Бургас пристигнаха израелски представители, които ще се погрижат за телата според законите на еврейската религия.

През изминалата нощ в Бургас пристигнаха лекари от „Пирогов" и от Военномедицинската академия, за да окажат помощ на пострадалите.

Трима от ранените, получили тежки травми, са превозени към столицата и са настанени в „Пирогов" и Военномедицинската академия. Сред тях има бременна жена.

Около 32 човека са настанени в болница, 31 от тях са в добро здравословно състояния, те ще се транспортират към Израел. Трима – най-тежко пострадали, са транспортирани към София, една жена е починала от тежкото състояние, в което е била (това по-късно бе опровергано от Външно министерство). Медицинските екипи работят и правят всичко възможно за спасяване на живота на тези двама пациенти, посочи вътрешният министър.

65 души излетяха в 10.12 ч. от летището в Бургас с правителственият самолет "Еърбъс"към Израел. С него пътуват освен по-леко ранените израелски граждани, и всички пожелали да се върнат в родината си израелски туристи, пристигнали у нас с полета от Тел Авив вчера. Цветанов уточни, че голяма част от израелците вече са настанени в Слънчев бряг и ще останат там.

Той изтъкна, че огледите на летището продължават. В момента тече повторния оглед на летището, той е започнал в сутрешните часове и е много по-обстоен. Вътрешният министър изказа надежда към 17.00-18.00 часа да е възможно да бъде възстановена нормалната работата на летището.

Работи се по установяване на мощността на взрива.

На журналистически въпрос за предупреждението на Мосад за подготвян атентат у нас, Цветанов заяви: „Информацията от януари месец няма нищо общо с това, което се случи. Нямаме никаква засечена информация, нито от наши партньорски служби, нито от територията на страната за подготвян терористичен акт".

Имали сме през годините постъпила конкретна информация за подготвяни атентати на територията на България. Отработвали сме тази оперативна информация и с партньорските служби сме неутрализирали тези лица, подготвяли атаки, като сме предавали съответните лица на съответните държави, обясни Цветанов.

Във времената, в които живеем специалните служби не трябва никога да бъдат спокойни, посочи още Цветанов. „Службите в Израел дадоха висока оценка за това, което сме свършили и записа, който им предоставихме", изтъкна той. На въпрос дали ще има оставки на висши служители след атентата, вътрешният министър отговори: „Нека да приключим с всичко това, което имаме като факти, като доказателства и на по-късен етап ще мога да ви отговоря".

Припомняме, вчера Израел обвини Иран и “Хизбула” за атентата на Летище Бургас. Но по-късно “Хизбула” отрече да има връзка с атентата срещу израелски туристи на бургаското летище.

Вирни се горе