С висока избирателна активност започна изборният ден

С висока избирателна активност започна изборният ден

Нормално започна гласуването за Европейски парламент в цялата страна, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Към 08:00 часа избирателната активност е била 4,5%, съобщи говорител на ЦИК. За сравнение на миналите избори за Европейски парламент през 2009 г. до този час са били гласували 2,5% от имащите това право.

Към момента не са получени данни за проблеми при откриването на изборния ден.

Избирателите, включени в изборните списъци, са 6 533 828 души, изборните секции са 11 425, като 70 са с подвижна кутия, секциите в чужбина са 168 в 35 държави.

Днес българските гласоподаватели избират 17-те депутати, които ще представляват България в Европейския парламент.

Избирателните секции ще бъдат отворени между 6 ч. и 19 ч. Изборният ден може да бъде удължен до 20 ч., ако пред секции все още има избиратели, които все още не са гласували.

Избирателните секции в страната са около 11 500. Сънародниците ни в чужбина ще могат да упражнят правото си на глас в 168 секции в 35 страни.

Според социологическите данни се очаква пред урните да застанат поне 2.5 милион българи.

Припомняме, за 17-те места, полагащи се на България в Европейския парламент, се състезават представители на 15 партии, 6 коалиции и 4-ма независими кандидати.

Гласува се с интегрална бяла бюлетина. В нея са отбелязани имената на партиите, коалициите и независимите кандидати. Отляво на имената им в квадратчета са посочени номерата, с които те са регистрирани в ЦИК. Гласуването за определена политическа сила или независим кандидат става като в квадратчето срещу неговото име се постави знак Х или V.

Избирателите могат да гласуват преференциално, ако искат да отдадат предпочитание на определен кандидат от листата на дадена политическа сила. Това става чрез кръгчетата, разположени в дясната част на бюлетината. Гласоподавателят трябва да постави знак Х или V в кръгчето, чийто номер съответства на мястото на съответния кандидат в листата.

Бюлетините, на които не е отбелязана преференция, са валидни. Ако е поставена преференция за повече от един кандидат бюлетината също е валидна, но преференцията не се зачита.

Ако е посочена повече от една политическа сила, вотът е невалиден. .

Всяка бюлетина има уникален номер в долния си край – отдясно , който трябва да бъде откъснат от член на комисията преди тя да бъде пусната в урната.

След като отбележи своя вот върху бюлетината, гласоподавателят трябва да я сгъне така, че да не се вижда списъкът с политическите сили и кандидати (за да се запази тайната на вота), но номерът на бюлетината да остане открит.

Отбелязването трябва да става със син химикал.

Вирни се горе