С различни инициативи отбелязват Деня на Европа в Смолян

С различни инициативи отбелязват Деня на Европа в Смолян

9 май – Денят, който празнуват 510 млн. европейци

През 1985 г. ръководителите на страните от ЕС на заседание в Милано решават 9 май официално да бъде честван като Ден на Европа. Днес този празник обединява 510 млн. европейци!

9 май в гр.Смолян

По случай този всеобщ европейски празник информационен център „Европа Директно” Смолян организира съвместно с дългогодишни партньори различни инициативи:

На 8 май по покана на детска градина „Зорница” екипът на центъра ще проведе час по европейско образование „Да празнуваме Европа”.

Денят на Европа ще бъде отбелязан с първокласници във Второ ОУ ”Проф. д-р Асен Златаров”.

На 9 май от  11:00 ч в Зала 1 на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” стартира ежегодния фестивал на езиците, организиран от ЕГ „Иван Вазов” Смолян в партньорство с „Европа Директно” Смолян.

9 май в столицата

Представителството на Европейската комисия в България ще отбележи Деня на Европа – 9 май през 2018г. с множество събития и инициативи, които ще се проведат в София в няколко поредни дни. Всички те се организират съвместно с Информационното бюро на Европейския парламент в България, а партньори са Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и Столична община.

9 май (сряда)

Граждански диалог “Бъдещето на младите в дигитална Европа” От 11.30 до 13 часа в Aулата на Софийския университет комисар Мария Габриел, евродепутатът Искра Михайлова и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова ще дискутират с граждани темата за младите хора и тяхното бъдеще в дигитална Европа.

3D мапинг шоу

От 21.30 часа на площад “Независимост” жителите и гостите на столицата ще могат да наблюдават светлинно и звуково 3D мапинг шоу, посветено на Европейската година на културното наследство 2018. Нощ на литературата 2018 От 18.00 до 22.00 часа на интересни места ще се чете европейска преводна литература. Събитието в София се организира съвместно с културните институти на страните членки на ЕС и е насочено към популяризиране на европейската култура и литература. Елате в клуб Каркасон на ул. Уилям Гладстон 30, за да чуете как Весела Бабинова чете романа “Остров Крах” на Ина Вълчанова, носител на Наградата на ЕС за литература.

12 май (събота)

Фамилатлон 2018 – празник на семейството

След 10.00 часа на Голямата поляна в Южния парк в София ще се проведе десетия поред Фамилатлон – празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот, в който малки и големи ще могат да участват в забавната игра “Малката Европа” и ще научат интересни факти за страните членки на Европейския съюз. Европейските институции се включват и с щандове с игри, и информационни материали, а на щанда на Европейската комисия ще бъде представена и най-новата кампания за младите – #EUandME.

13 май (неделя)

Run4EU – безплатна щафета за ученици

От 09.00 ч. в рамките на първия по рода си полумаратон в София ще се проведе и първото издание на “RUN4EU” – безплатно щафетно бягане за ученици и училищни отбори. Стартът и финалът са на площад “Александър Невски”. Игри и атлетически предизвикателства за деца – от 10:00 ч. на площад “Александър Невски”. Фокусът на инициативата e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България.

Европа Директно Смолян

Вирни се горе