С 2% поскъпва тока от днес

С 2% поскъпва тока от днес

КЕВР обяви днес покачване на цените на тока и парното. Пред сградата на регулатора, докато той заседаваше, имаше протест.

Средното покачване на цената на електрическата енергия за потребителите на регулирания пазар за новия ценови период, започващ от днес, е с 2,03%.

За ЧЕЗ цената се повишава с 1,75%, за ЕВН повишението е с 1, 82", а за “Енерго ПРО” повишението на цената на електроенергията е с 2,78%, съобщи журналисти Иван Иванов – председател на Комисията за енергийно и водно регулиране след нейно закрито заседание.

Електроразпределителните дружества ЧЕЗ и ЕВН вече обявиха, че ще извършват извънредни отчети на електромерите заради новите цени на тока. През седмицата от клиентския център на Енерго Про заявиха, че не предвиждат извънреден отчет, но абонатите, които желаят, можеха да оставят данните си до 30 юни. Фактурите през месец юли ще съдържат информация за двата отчетни периода – по стари и нови цени.

„Цената на електрическата енергия в последните три години, откакто работи този състав на КЕВР, неизменно се стремим да бъде минимално увеличена“, подчерта Иван Иванов.

КЕВР реши още цената на топлинната енергия да нарасне средно с 7,33%.

Повишаването на топлинната енергия от комисията аргументират с рязкото покачване на цената на природния газ, поради повишението на цената на суровия петрол на световните пазари.

Природният газ е ценообразуващ елемент, който формира между 60% и 70% от цената на топлината енергия в топлофикациите, които го използват за енергоносител. От своя страна увеличението на услугата за ползвателите на природен газ, независимо дали става въпрос за бизнес или битови потребители, ще бъде 6,5%.

Вирни се горе