Рязко застудява днес, жълт код за сняг в 8 области

Рязко застудява днес, жълт код за сняг в 8 области

В неделя в по-голямата част от страната валежите ще спрат

След седмица топло време започва рязко застудяване. Температурите ще се понижат значително през двата почивни дни, прогнозират от НИМХ.

Жълт код за валежи от сняг е обявен в 8 области на страната днес. Той е в сила за Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. В тези области в комбинация с вятъра ще се създават условия за навявания и преспи.

Днес максималните температури ще са между 0 и 5 градуса. Над по-голямата част от България времето ще бъде облачно. Ще духа умерен и силен североизточен вятър и с изключение на югозападната част от страната ще вали дъжд, който ще премине в сняг.

Значителни количества се очаква да паднат в планините в западната и централната част на България. В планинските проходи ще има и условия за преспи и навявания.

Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около минус 3 градуса, на 2000 м – около минус 7 градуса.

Условията за туризъм в планините са лоши за туристите и добри за скиорите. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС).

Планинските спасители обясниха, че времето не е подходящо за разходки в планината, тъй като е променливо. На места вали слаб сняг, по пътеките се е образувала нова снежна покривка. В някои планински участъци духа слаб до умерен вятър, а на други има мъгла.

Температурите са от 0 до минус 8 градуса. В курортите съоръженията работят. Планинските спасители препоръчаха на любителите на ски да карат внимателно, тъй като по пистите има заледени участъци и меки места. През изминалото денонощие няма регистрирани инциденти в планината.

По Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд. Ще духа силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат около 5 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 9 градуса; вълнението на морето – 4 бала.

В неделя в по-голямата част от страната валежите ще спрат. Слаб сняг ще превалява на отделни места в Западна България и в крайните източни райони. Ще бъде студено и ветровито.

През нощта срещу понеделник валежите от сняг в Западна България отново ще се усилят, ще се натрупа нова снежна покривка. По високопланинските проходи в Западна Стара планина, а през деня в понеделник и на изток, ще има виелици и навявания. По-късно вятърът ще отслабне, а привечер и ще стихне. Минималните температури ще се понижат още, а и дневните в повечето райони на България ще са отрицателни.

Вирни се горе