Рекорд в Сатовча: ловната дружинка повали 100 килограмов вълк

 Рекорд в Сатовча: ловната дружинка повали 100 килограмов вълк

Над 80 килограмов вълк отстреля ловната дружинка в Сатовча, съобщава Агрозона Бг. Ловците са подгонили глутница от 4 вълци, като при стрелбата животните са се разбягали в различни посоки. Това съобщи пред „Агрозона“ председателят на дружинката и общински съветник Съби Айвазов. Горският инспектор Илия Терзиев е успял да отстреля един от хищниците, който се е оказал изключително голям. „ Вълкът беше над 80 кг., може би достигаше и 100. Носехме го минимум двама човека“, коментира Айвазов. Вълкът ще бъде оценен от местното ловно сдружение и може да стане трофеен отстрел.

„Случката стана на 3 км. от Сатовча. Радваме се, че успяхме да отстреляме поне един от вълците, защото те нападат и ядат добитъка на местното население“. В района вече за 3-и път убиват вълци през този сезон. Хищниците се оказват голяма напаст и вече много хора са проплакали от тях.

Въпреки това, Съби Айвазов споделя, че настоящия ловен сезон не е силен за дружинката в Сатовча. По думите му досега са успяли да отстрелят единствено една дива свиня. „ Надяваме се, че до средата на януари ще успеем да ударим още дивеч и да запишем една хубава ловна година“. Запасите на хищниците в страната са стабилни през последните години, което се дължи, както на увеличението на дивечовите запаси, така и на адаптивността на тези видове към околната среда и хранителна база, коментираха от Изпълнителната агенция по горите за „Агрозона“. Съгласно разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча на хищници се ловува индивидуално, групово и по време на лов на други видове дивеч. На вълк, чакал и лисица се ловува целогодишно. През миналата година са отстреляни 359 вълка, а до 30 септември бяха убити 59 броя, уточниха от агенцията.

Вирни се горе