Рекорд - 20 градуса, на Нова година пак студ

Рекорд - 20 градуса, на Нова година пак студ

И днес в някои градове в страната бяха измерени дневни температурни рекорди, съобщиха от НИМХ на БАН. Във Велико Търново беше 20, 1 градуса по Целзий. В тази станция най-високата дневна температура, измервана в града на тази дата, е била 16,6 градуса, и то през далечната 1958 година, предаде БГНЕС.

В Плевен температурите са достигнали 18,8 градуса, в Силистра -17,7 градуса, а във Варна – 16,2, като подобни на тези температури, но по-ниски поне със седем десети са измерени и в трите града през 1967 г. В Пловдив термометрите са отчели 16 градуса, при измерена най-висока температура за този ден от 15,6 градуса през 1958 година. В Сливен температурите са достигнали до 18 градуса, при максимално отчетено 17,4 през 1958 година, в Сандански -17,8 градуса, при 16,1 градуса също през 1958 година, а в Кърджали- 18,4 градуса, като на 25 декември 1958 година там термометрите са показвали 17 градуса.

Само в планините е истинска студена зима и не е подходящо за туризъм и ски.

Утре обаче вятърът, отначало в Дунавската равнина, ще се ориентира от запад и температурите ще започнат постепенно да се понижават. Облачността от запад ще се увеличава и ще започнат слаби превалявнаия от дъжд. Температурите ще са в много широк интервал, от 3-4 в крайните северозападни райони до 14-15 в Югоизточна България и по Черноморието, където вятърът ще бъде все още от юг.

В понеделник понижението на температурите ще продължи и те ще са от около нула, минус 2 в северозападните райони, до 6-7 в крайните югоизточни. Ще превалява: в Северозападна България, Предбалкана, високите полета – слаб сняг, а в Източна и крайните южни райони – дъжд. По-значителни ще бъдат валежите в югоизточните и източни части на страната.

В сряда ще бъде облачно, със слаби превалввания от сняг на отделни места. Минималните температури ще бъдат от минус 5 до нула, а максималните от минус 3 до плюс два градуса.

От четвъртък до края на седмицата времето ще бъде типично зимно, студено с минимални температури най-често от минус 8 до минус 3, в отделни райони до около минус 10 и максимални от минус 3, минус 2 до 2-3 градуса над нулата. Облачността ще бъде променлива, в четвъртък и петък намаляваща до слънчево (тогава и минималните температури ще бъдат по-ниски), почти без валежи.

Вирни се горе