Регистрационните табели на автомобилите вече няма да започват с букви

Регистрационните табели на автомобилите вече няма да започват с букви

Регистрационните табели на автомобилите вече няма да започват с букви, които показват областта, в която е регистриран автомобилът. Това предвиждат законови промени, подготвяни от Министерството на транспорта, съобщава NOVA. По този начин автомобилите ще могат да бъдат регистрирани навсякъде в България и се предполага, че опашките за регистрации пред КАТ ще намалеят.

От Министерството на транспорта предвиждат също така да бъдат открити частни пунктове за издаване на регистрационни номера – по няколко в град, които ще бъдат контролирани от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Таксата в тези частни пунктове ще бъде определяна от държавата. С премахването на регионалния принцип на номерата ще се позволи на шофьорите да регистрират колите си във всяка точка на страната, без да се ограничават до града, в който живеят.

Няма да е необходимо да се сменят регистрационните табели на автомобилите, които вече са регистрирани в България.

Предвижда се да бъде въведен и един талон, който да обедини сега съществуващите малък и голям. Той ще е с чип и ще носи цялата информация за автомобила. Ако промените бъдат приети, ще влязат в сила след около година. До месец пък при годишния технически преглед на автомобилите няма да се изисква хартиен документ за платен данък. Изрядността на шофьорите към бюджета ще се проверява по електронен път.

Вирни се горе