Радев наложи вето върху данъците на по-старите коли

Радев наложи вето върху данъците на по-старите коли

Президентът Румен Радев съобщи, че е наложил вето на Закона за корпоративното подоходно облагане. “С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.“, каза държавният глава, цитиран от "Фокус”.

На 7 ноември 2018 г. парламентът прие окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът прие собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък. Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият компонент включва мощността на двигателя и годината на производство, а екологичният определя в каква степен замърсява автомобилът околната среда.

Според разчетите на вносителите на промените това ще увеличи данъците на по-старите коли с около 30%. За товарните автомобили с маса от 3,5 до 12 тона данъкът ще се определя в размер от 10 до 30 лва. за всеки започнати 750 кг товароносимост вместо за всеки започнат тон. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г. Със Закона за корпоративното подоходно облагане, парламентът реши при деклариране на повече от едно жилище да се дължи данък в пълен размер за всяко от тях. Ветото върху промените на Закона за корпоративното подоходно облагане е единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях – върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

“Не искам да се намесвам в законодателния процес на българския парламент”. Това заяви президентът Румен Радев по повод исканата среща с него от ГЕРБ във връзка с предложенията, засягащи застраховка "Гражданска отговорност”, предаде БГНЕС. "Ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. И аз активно участвам в него“, каза още държавният глава.

Предната вечер Изпълнителната комисия на ГЕРБ е обсъдила напрежението в страната и протестите, едно от които е Гражданската отговорност. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Било е решено Стоянова да поиска среща с президента Румен Радев, за да го запознае с параметрите на предложенията за “Гражданска отговорност”. “Предлагаме таван до 5 хил. лв. на неимуществено защитени на починал на всички роднини – извън тесния кръг роднини, което значи родители, деца, съпруг, съпруга. Става въпрос единствено за неимуществени вреди и то само за роднини на починали”, поясни Стоянова.

Вирни се горе