Работещите в „Български пощи” излизат на протест

 Работещите в „Български пощи” излизат на протест

На 25.09.2013 г. /сряда/ Синдикална федерация на съобщенията /СФС/ към КНСБ и Демократичният синдикат на съобщенията /ДСС/ към Асоциация на демократичните синдикати организират протестно шествие и митинг пред Министерски съвет от 10.30 ч. под мотото: „Не на ликвидацията на българските пощи. Добри услуги за гражданите и достойни доходи за работещите в български пощи.”

Основните искания на протестиращите служители са увеличаване на работните заплати, противопоставяне на приватизацията на „Български пощи” и изплащане на дължимата от държавата сума от 20 750 000 лв. за 2011 г. за извършени дейности по евродирективата за осигуряване на универсална пощенска услуга /УПУ/ на гражданите на ЕС. Парите се дължат от Министерски съвет.

Над 1000 души ще вземат участие в протеста, въпреки административния натиск от страна на заместник изпълнителния директор на „Български пощи” ЕАД Цветана Костадинова, която е изискала списък на участниците в митинга с предупреждението, че ако надвишават 5% от общочисленния състав ще бъдат наложени административни наказания. С това си действие тя нарушава конституционните права на българските граждани и правото на стачка, гарантирано от чл. 50 от Конституцията на РБългария, както и от Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Служителите на „Български пощи” в област Смолян подкрепят исканията на протестиращите си колеги. Лидерът на синдикалната структура в „Български пощи” в Смолян Валентина Василева е заявила, че подкрепят исканията за увеличение на средствата за заплати и средствата за пощите като цяло.

Вирни се горе