Пролетно време до края на месеца! В началото на февруари отново студ и сняг

Пролетно време до края на месеца! В началото на февруари отново студ и сняг

Аномалиите и динамичните промени на времето, на които сме свидетели от началото на настоящия зимен сезон, ще продължат с пълна сила и през следващия месец февруари. За това предупредиха синоптици, позоваващи се на данни от метеорологичните институти за дългосрочни прогнози, цитирани от Канал 3.

Като цяло предстоящият Малък Сечко ще се характеризира като по-сух от средните стойности за сезона, а температурите ще бъдат с 3-4 градуса над нормата. След 22 февруари температурите ще бъдат около 14-16 градуса и ще напомнят, че идва пролетният месец март.

През първите дни на февруари 2018 ще има леки превалявания на сняг. Температурите ще се движат между – 4 и -8 градуса. Около 4-7 февруари валежите ще спират. Ще има добра снежна покривка по върховете, това ще е добра предпоставка, скиорите да се радват на подходящи писти.

Около 10-12 февруари атмосферното налягане ще се задържи високо. Ще се настани антициклон, който ще ни предпазва от набезите на северните циклони, които понижават температурите. Тази метеорологична обстановка ще създаде условия за по-високи температури. Очакваме температурите да се покачат до 8 градуса над нулата.

Динамиката в атмосферните процеси ще се засили. След 20 февруари температурите ще достигат 8-11 градуса, а на места в Западна България, ще се покачат до 16-17 градуса. Ще има превалявания от дъжд, който по високите полета над 800 м ще преминава в сняг. Не очакваме да се създаде голяма снежна покривка. Топлото време ще предизвика образуването на мъгли в котловинните полета.

В първите дни на февруари очакваме температурите да паднат до минус 8-10 градуси, в котловинните полета на Западна България, могат да паднат и до минус 12-14 градуса. Но ниските температури не очакваме да се задържат дълго. Ще има превалявания от сняг в дните 1,3-4 февруари.

След 20-22 февруари очакваме трайно затопляне.Максималните температури ще достигат 14-17 градуса. Минималните температури ще се движат в рамките на – 6 и -1 градуса. Време е за ски, но не забравяйте, че заради затоплянето ще са възможни и лавини в този период от годината, уточнява Канал 3.

Вирни се горе