Прокуратурата обвини здравния министър Нанев

Прокуратурата обвини здравния министър Нанев

Прокуратурата е повдигнала две обвинения срещу здравния министър Божидар Нанев за сключени неизгодни сделки.

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев потвърди пред news.bg информацията.

Нанев е обвинен, че на 16.12.2009 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил две неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването, представлявано от него, от една страна и „Рош България" ЕООД от друга.

Сделката е за доставка на лекарства – антивирусни препарати „Тамифлу", които бяха масово използвани в борбата с т.нар. свински грип. От това е произлязла значителна вреда за Министерството на здравеопазването – общо в размер на 2 454 319,20 лева.

Тази сума представлява разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство, до МЗ и договорената цена от МЗ за доставка с “Рош България” ЕООД.

Случаят е подаден от ДАНС, като съответно агенцията е била сигнализирана от няколко конкурентни фармацевтични компании.

Повдигнато е обвинение и на директора на Дирекция „Бюджет и счетоводство" в министерството на здравеопазването Димитрина Николова. Тъй като лицето обаче днес се е явило в следствието без адвокат, от прокуратурата са дали срок от 72 часа за явяване на защитник, за да може да бъде предявено обвинението.

Случаят е особено тежък, с оглед настъпилите вредни последици, характера и основанието на сделките, се отбелязва в обвинението. Министър Нанев също е бил извикан в Столичната следствена служба, за да му бъде повдигнато обвинението. Наложена му е мярка „парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Прокуратурата ще поиска от съда отстраняване от длъжност на здравния министър.

Вирни се горе