Проф.Витанов: Времето на COVID-19 изтича, но декември ще е труден

 Проф.Витанов: Времето на COVID-19 изтича, но декември ще е труден

Ако не предприемем сега действия, декември ще труден, а януари и февруари – също. За това предупреди пред БНР математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов от БАН. Според него най-големият натиск ще бъде през първата половина на декември.

Той припомни, че още в началото на септември е определил октомври като преходен месец, а ноември – като критичен, поставящ основите на онова, което ще бъде през зимата.

По негови думи здравната ни система вече не може да обхваща растящия брой болни. Витанов посочи, че капацитетът на РЗИ е да открива контактните на около 2000 нови случая на ден. Когато случаите прехвърлят тази граница обаче, контролът става много труден и колкото и голяма да е дисциплината и да е добре здравната система, вирусът се разпространява. По тази причина било добре да се знае тази граница и да се цели броят на новите случаи да се държи под нея. Ако е над нея, този вирус е доказал, че може да повали всяка здравна система, дори тази на САЩ, отбеляза математикът.

Той прогнозира, че ако мерките се спазват стриктно, броят на новозаразените ще спадне след около две седмици на 800 случая, но през зимния период няма да е по-малко от това.

Според проф. Витанов времето на вируса изтича, защото се умножават сведенията за успешните изпитания на ваксините. Той обаче посъветва да се използват разумни средства, за да се премине с малко жертви периодът до наличието на готова ваксина. По негови думи е по-добре да останем здрави до появата на ваксината.

Ако ваксините се появят достатъчно бързо, може голяма част от населението да не се срещне с коронавируса, заяви експертът.

Вирни се горе