Приемат молби за еднократна енергийна помощ от 15 до 26 април т.г.

Приемат молби за еднократна енергийна помощ от 15 до 26 април т.г.

Поделенията на Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще приемат молби за еднократна енергийна помощ от понеделник, 15 април 2013 г., съобщи днес в МТСП министърът на труда и социалната политика Деяна Костадинова. Молби за помощта на стойност 65,72 лв. могат да подадат хората, които надхвърлят диференцирания минимален доход за отопление с до 10 лв. и не са подавали такива молби преди предишния отоплителен сезон.

Ще се взима предвид доходът за 6 последователни месеца между 01.01.2012 и 30.09.2012 г. Крайният срок за подаване на молбите е 26 април 2013 г., включително.

„В понеделник всички агенции, ангажирани с изпълнението на пакета от спешни мерки, ще бъдат в готовност да започнат работа”, увери министър Костадинова. Тя допълни, че се очаква утре в „Държавен вестник” да бъдат обнародвани Постановленията на Министерския съвет от миналата седмица с приетия пакет от спешни мерки за най-уязвимите.

„Хората, които се грижат за деца с увреждания, ще получат еднократната помощ в размер на 50 лв. в рамките на този месец”, съобщи министър Костадинова. Тя добави, че в същия срок еднократна енергийна помощ ще получат и лицата, които са подали молби за отоплителен сезон 2012/2013 г., но са получили отказ, защото надхвърлят диференцирания минимален доход за отопление с до 10 лв.

Министър Костадинова уточни, че еднократната помощ за определения контингент от майки с обезщетения за отглеждане на деца между 1 и 2 години ще бъде преведена заедно с детските надбавки в края на май. С 50 лв. ще бъдат подпомогнати майките, които са плащали осигуровки за общо заболяване и майчинство и имат доход до 350 лв. на член от семейството. Лицата, които влизат в тази група, не трябва да подават молби.

„От понеделник Агенцията по заетостта (АЗ) също започва приема на заявления за кандидатстване по програмите и мерките за заетост, финансирани с пакета за най-уязвимите”, посочи министър Костадинова. Допълнителните средства, отделени за това, са в размер на 30 617 604 лв.

Вирни се горе