През деня топло до 17° , вечерта се очаква сняг

През деня топло до 17° , вечерта се очаква сняг

Възможни са температурни рекорди днес, дневните температури ще бъдат високи, до 12°-17°. Вечерта пък се очаква на много места да превали сняг. В 20 области в страната е обявен жълт код заради силния вятър, съобщиха от НИМХ.

В София-град, София-област, област Монтана, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска, Русенска, Разградска, Силистренска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Хасковска и Кърджалийска области е обявен жълтият код.

Жълт код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Силният вятър ще бъде съпроводен от дъжд. Температурите сутринта ще са между 4° и 9°, а в София 5°. Дневните температури ще бъдат високи, до 12°-17°, възможни са и температурни рекорди.

След обяд в Северозападна България вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили до умерен и в страната ще нахлува студен въздух. Още преди полунощ преваляванията в северозападната част от страната, в Предбалкана и по високите полета на Западна България вече ще са от слаб сняг, който до сутринта ще спре.

По Черноморието ще бъде ветровито, с умерен до силен югозападен вятър. Облачността ще е по-често значителна и късно след пладне ще завали дъжд. Максимални температури – между 13 и 17°. Температурата на морската вода е 9-10°, а вълнението на морето ще се усили до 3-4 бала.

Много променливо време в планините /потенциално опасно/. По високите части ще духа бурен югозападен вятър и през деня температурите ще са високи: на 1200 м: около 8-9°, на 2000 м: 3-4°. Ще завали дъжд. След обяд, отначало в Западна Стара планина, а до вечерта почти навсякъде вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще започне студено нахлуване. Валежите ще преминат в сняг.

Вирни се горе