Преносими къщички - хит на Стройко 2000

Преносими къщички - хит на Стройко 2000

Преносими къщички, автоматични паркинг системи, бързи врати, системи за дистанционно отчитане на разходомери, еко камини на биоетанол, иновативна система тавани.

Това са само част от новостите, които ще бъдат представени на СТРОЙКО 2000 – есен 2009 г., съобщиха от организаторите.

Тридесет и третото специализирано изложение за архитектура, строителство и обзавеждане отваря врати днес и ще продължи до 20 октомври. За една седмица под покрива на Националния дворец на културата изложението ще събере водещи фирми от строителния бранш.

Влиянието на кризата не отмина и изложението. Тази година има отдадени по-малко площи, редовните участници се представят на по-малка площ, което ни кара да очакваме и по-малка печалба, съобщи организаторът Здравко Попов.

Хит на тазгодишното изложение са преносими къщички в напълно завършен вид, за чието поставяне не е нужно разрешение за строителство. Новаторското решението е на младата българска фирма МИГ-03.

Къщичките обединяват предимствата и изолират недостатъците на фургона, контейнера и американския тип сглобяема дървена къща, като представлява едно напълно завършено помещение, което не изисква разрешение за строителство. Подходящи са за живеене, офис или отдих.

Къщичката, която фирмата представя на Стройко е с 55 кв.м. площ и струва 12 хиляди евро без ДДС (28.8 хил. лева с ДДС). Разполага с хол, кухня и два отделни помощения, които могат да се използват за спалня.

Фирмата предлага избор на квадратура благодарение на различните базови модули и възможностите за сглобяване. Цената варира според размера на базовия модел – от 240 до 360 евро/кв.м.с Транспортът и кранът се заплаща отделно.

В рамките на София и околните среда транспортът обикновено излиза до 500 лева, а за крана трябва да платите около 200-400 лв., обясни Ефтимова.

Стандартният срок за изработката е около два месеца и половина (фирмата се нуждае от 55 работни за направата й). Къщичката се доставя 100% завършена, което означава, че след петнадесет минути, необходими за сглобяването й, вече може да се ползва.

Идеята на къщичката е, че пристига напълно готова при клиента. Има външни и вътрешни облицовки, ел инсталация и напълно оборудвана баня. Единственото, което клиентът трябва да направи, е да пусне тока и водата, обясни Ефтимова.

Къщичката е снабдена със собствена подова конструкция от олекотен бетон и не изисква изграждане на фундамент, от който да започне изграждането. Това позволява безпроблемното й разполагане върху земеделска земя, върху която законът не позволява изграждане на бетонов фундамент.

Архитект на къщичката е самият клиент – той определя външният вид, разположението на вратите и прозорците, както и цветовото оформление. Къщичките са мобилни и могат да се преместват многократно по заявка на клиента. Това ги прави подходящи за офиси при строителни обекти или подвижни вили.

Идеята на къщата е свързана с целогодишно ползване – това е възможно благодарение на добрата топлоо-, влаго- и шумо- изолация.

Статутът на нашите къщички дава прекрасна възможност за покупка на дом с помощта на потребителски, а не ипотечен кредит, каза още Ефтимова.

Интерес към решението вече има от много българи, които имат земя в Гърция.

Иновативна система тавани, която отоплява с приятна лъчиста топлина през зимата и ефективно охлажда през лятото е друго интересна иновация, която гастролира на изложението. Решението идва от А+Б Строителни системи ООД и спестява разходите за отопление до 30%.

Вирни се горе