Прекупвачи надуват цената на агнешкото за Великден

Прекупвачи надуват цената на агнешкото за Великден

Прекупвачи надуват цената на агнешкото за Великден. Бусове обикалят селата и изкупуват животните, след което ги продават на преработвателните предприятия и магазините, съобщи за “Труд” Бисер Чилингиров, производител и бивш председател на Асоциация на овцевъдите в България.

В момента цената на агнетата е около 4,30-5,00 лв./кг живо тегло. Прекупвачите слагат надценка до 1 лв./кг, обясни той. По думите му някои от търговците лъжат и в кантара, за да платят по-малко на производителите. Така на практика те печелят повече от животновъдите.

Решението е фермерите да се обединят в сдружения, за да могат да предлагат по-големи количества на по-добра цена на преработвателите и големите вериги, посочи Чилингиров.

Той е категоричен, че цената на агнешкото ще се покачва за Великден. Поскъпването вече е факт и в края на февруари средните цени на едро на различните разфасовки са се повишили от 0,2% до 2,6% в сравнение с януари, показват данните на Министерство на земеделието и храните.

Най-чувствително е покачването при агнешкия бут, който вече се продава от 13,20 лв./кг в Смолян до 17,20 лв./кг в Добрич и Шумен. Агнешката плешка върви от 12,50 лв./кг в Смолян до 15,84 лв./кг във Варна.

И тази година ще има внос на агнешко за празниците, коментира и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация. По думите му някои от големите вериги у нас предлагат основно месо от Австралия и Нова Зеландия. Преработватели пък купуват румънски агнета, които разфасоват предлагат после на пазара като български.

Вече има и засилен внос на яйца и пилешко месо от Полша, каза пред изданието Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите. Насипното месо, което се продава е основно оттам, допълни той.

Вирни се горе