Предлагат въвеждането на солени глоби за неспазващите карантина

 Предлагат въвеждането на солени глоби за неспазващите карантина

Законови промени за въвеждане на драстични наказания за неспазващите карантината предвижда правителството. Това са част от мерките, които предвижда кабинета, след като снощи предложи въвеждането на извънредно положение заради коронавируса, пише frognews.bg.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че се предвижда въвеждане на механизъм, чрез който да се глобяват лицата, решили да не спазят задължителната карантина след контакт със заразен или проявени симптоми на COVID-19. Те ще бъдат глобявани и ще им бъдат спирани социалните помощи.

Вчера 14 души са избягали от карантина, а снощи стана ясно, че броят на заразените у нас рязко е скочил на 23 души. Заради това Борисов настоя пред здравната комисия още днес да предложи промени в Закона за здравето за глоби от порядъка на 5000 лв. при бягство от карантина.

“Тук категорично ще е необходимо оформяне на санкционни режими. Затварянето на нощни и увеселителни заведения ще е следващата стъпка. Основна мотивация е да следваме финия баланс да опазим живота и здравето на хората, но и икономиката”, заяви Томислав Дончев.

Вирни се горе