Пред демографска катастрофа сме

 Пред демографска катастрофа сме

През 2050 г. в България българите ще са екзотично малцинство. Това заявиха на пресконференция в БТА проф. Трендафил Митев, проф. Петър Иванов, зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов и Искрен Веселинов.

Професор Петър Иванов изтъкна, че страната ни е изправена пред демографска катастрофа. По думите му този факт обаче се премълчава.

“Нещата са изключително драматични”, подчерта още той и допълни, че населението не само намалява, но и се видоизменя по структура. На 1 българче се раждат по 3-4 деца от малцинствените групи в страната, т.е. цигани, турци и др.

По думите на Иванов България е единствената страна в ЕС, която не е въвела изискването в личните документи да пише и националността.

Професор Трендафил Митев от своя страна посочи, че действително има изчезнали народи и заяви опасенията си, че българският народ може да е следващият такъв. Той направи и аналог на сегашната демографска ситуация с нашествието на турците преди османското робство и нахлуването на Баязид в Търново.

Според проф. Митев демографската катастрофа се изразява в бързото намаляване числеността на българското население в страната заради ниска раждаемост, висока смъртност и нежеланието на семействата да имат деца.

Основни проблеми според него са и застаряването на населението, промяната на ценностната система, по-ниската култура на населението, занижените нива на образованието, липсата на мотивация, демобилизацията за работа в България, което води до изселване на най-качествената част от младите хора.

“Слабо грамотни млади хора влизат в университетите. Всяка неделя има кандидат-студентски изпити”, подчерта още Митев и заяви, че това се прави с цел запълване на бройката студенти във ВУЗ-овете.

Според Костадин Костадинов българите са малцинство при новородените. Той посочи, че хората наблюдават безучастно и постепенно се превръщат в “мълчаливи съучастници в едно групово самоубийство”.

Професор Иванов представи и данни, официално оповестени за страната ни в интернет страницата на ЦРУ. По думите му има разминаване между тях и данните, които са официално представени за страната от НСИ.

Вирни се горе