Почитаме празника на буквите

Почитаме празника на буквите

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост отбелязваме на 24 май. Празникът е посветен на делото на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий, създатели на славянската писменост.

За първи път, празникът в памет на създателите на славянската писменост се чества в епархийското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив през 1851 г. по инициатива на Найден Геров. На 11 май 1856 г. Йоаким Груев извежда за първи път на манифестация ученичките от Пловдивското класно девическо училище. През 1857 г. денят на Светите братя е почетен в българската църква “Свети Стефан” в Цариград заедно със служба и за Свети Иван Рилски. През 1857 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив в църквата “Света Богородица”. Учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на двамата братя.

Първото честване на празника в София е през 1859 г., но традицията е свързана с дата 11 май, от 1880 г. започва да се провежда шествие. През 1885 г. дата е обявена за “Ден на просветата” в малка църква край Златния рог в Цариград. С въвеждането на Григорианския календар 24 май се отбелязва като църковен, училищен и всенароден празник (1916 г.).

През социалистическия период, денят е обявен за официален празник през 1957 г., но след 1969 г. църковното честване е отделено и остава на 11 май – Деня на Светите равноапостолни Кирил и Методий.

За официален празник е обявен с решение на 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Вирни се горе