Православната църква почита паметта на Йоан Рилски Чудотворец

Православната църква почита паметта на Йоан Рилски Чудотворец

На 19 октомври Православната църква почита паметта на скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител.

Преподобният Йоан Рилски Чудотворец е най-великият български светец, в чието лице народът вижда покровител и застъпник пред Бога. Свети Иван Рилски e роден около 876 г. в село Скрино (Дупнишко), прекарва целият си живот в отшелничество в пост и молитва за благополучието на хората.

На 70-годишна възраст преподобният Иван Рилски блажено починал на 18 август 946 г., погребан е в пещера, където прекарва по-голямата част от живота си. 34 години след успението си св. Йоан се явил на сън на учениците си им казал да пренесат тялото му в крепостта Средец (дн. София). Като отворили гроба му, монасите видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София. Това станало на 19 октомври – ден, в който оттогава се чества тържествено неговата памет.

В Средец мощите на светеца били пазени в продължение на два века, през 1183 г. мощите са пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец.

През 1195 г. на същият ден цар Асен I тържествено пренася мощите на Свети Йоан в Търново, където остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.

Свети Йоан Чудотворец се почита няколко дни в годината – 18 август и 19 октомври със съответните служби и литургии, като 19 октомври е патронен празник на Рилския манастир, празник на Семинарната църква от Софийската семинария и на всички храмове в България, които носят името на Св. Йоан Рилски.

Вирни се горе