Православната църква почита днес паметта на св. апостол Андрей

Православната църква почита днес паметта на св. апостол Андрей

Православната църква почита днес паметта на св. апостол Андрей. Той се нарича още Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа.

От ранни години той жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на река Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Иисус, казал “Ето агнецът Божий!”.

Чувайки тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя, а по-късно отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: “Намерихме Месия!”, като довел и него при Божия син.

Отначало братята Андрей и Петър продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболовство. По-късно обаче Христос ги видял на брега на Галилейското езеро и им казал: “Вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци”. Оттогава те навсякъде го следвали, като станали свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

Името на св. Андрей често се среща в Евангелието. Когато апостолите се пръснали по разни страни да проповядват, той се отправил към северните страни.

Св. апостол Андрей се счита апостол на православните християни,

защото той е ръкоположил и първия епископ в Цариград – апостол Стахий, а от Цариградската патриаршия са получили св. Кръщение и миропомазание православните славяни – българи, сърби, руси и др.

Вирни се горе