Православната църква чества Неделята на Всички български светии

Православната църква чества Неделята на Всички български светии

На този ден почитаме светците живели по нашите земи

Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на православието. Това са хора на вярата и духа и всеки с делата си е засилвал спойката между църква, народ и държава.

Празникът е посветен и на тези светци, чиито имена вече не знаем заради многобройните трагедии сполетели българския народ през хилядолетната му история.

На българската земя са просияли много светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне още от преди покръстването на българите и след това до ново време. По време на османското робство башибозукът е разрушавал и изгарял манастирите и църквите ни, но вярата на народа ни е била съхранена.

Неделята на Всички български светии е най-новият подвижен празник в нашия църковен календар.

Канонизираните за светци българи са 104. Последните канонизации в Българската православна църква са извършени по времето на патриарх Кирил. На 26 юли 1962 г. Св. Синод провъзгласява за светец на нашата църква преп. Паисий Хилендарски по случай 200-годишнината от написване на История Славянобългарска. Тогава е канонизиран и Св.Софроний Врачански.

Неделята на всички български светии празнуваме след Неделята на Всички светии – първата след Петдесетница.

Именници днес са: Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар.

Бъдете честити и нека споменават имената ви с добро!

Вирни се горе