Православна църква отбелязва Успението на св. Ана – майката на Богородица

Православна църква отбелязва Успението на св. Ана – майката на Богородица

Дълго време семейството на Йоаким и Анна нямало деца. Бездетството в древността се е считало за Божие наказание, така освен личната си тревога те трябвало да понасят и обществения укор в малкия град Назарет, където живеели.

Молитвите и надеждата на двамата били за дете. Тези тревоги и вълнения обясняват името, което Йоаким и Анна дават на дългоочакваната си рожба. Защото Мария, означава „надежда”.

Така света Анна, потомка на Аароновия род, дала живот на бъдещата майка на Спасителя на човечеството – Исус. В библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Няколко празника в годината църквата е посветила на Йоаким и Анна – общо честване на паметта им на 9 септември, Зачатие на св. Анна на 9 декември, Успение (смъртта) на св. Анна на 25 юли.

Счита се, че Анна е второто по разпространение женско име в християнския свят. Според поверието светицата закриля брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците. На иврит името Анна означава благодат, милост, благоразположение.

Имен ден празнуват: Ана, Анна, Анелия, Ани, Анка, както и Яна, Янко, Янчо.

Вирни се горе