Споразумяхме се с Турция за превозвачите

Споразумяхме се с Турция за превозвачите

Министър Данаил Папазов и турският му колега се споразумяха за подписване на нова спогодба за автомобилните превози

След шест часови конструктивни преговори в Анкара между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и министъра на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция Лютфи Елван беше постигнат консенсус за разрешаване на проблемите на българските превозвачи при преминаването им през Турция, съобщиха от транспортното министерство.

По време на преговорите беше зададена рамката за подготовка на нова Спогодба, която да замени действащата от 1977 г. Спогодба за международни автомобилни превози на пътници и товари между двете страни.

Двамата министри се договориха новият документ да включва подготовка за пълна либерализация на разрешителния режим, която да обхване двустранните и транзитни превози, без превозите от/за трета страна. При изготвянето на Спогодбата се предвижда значително увеличаване на разрешителните от/за трета страна при влизането й в сила.

През първата седмица на месец март експерти от двете страни ще се срещнат в Истанбул за да изготвят проектоспогодбата. Документът трябва да бъде готов до края на месец март и след обсъждане от двете страни да бъде подписан до края на месец април.

Договорено беше от 1 март да се създаде call centre в ИА „Автомобилна администрация” в София и в Генералната дирекция по регулиране на сухопътния транспорт в Анкара, за разрешаване на всички проблеми и спорни въпроси при обработката на документите на товарните автомобили на двете страни. Двете администрации се задължават да изработят процедура и одобрят набор от документи за представяне на съответните компетентни органи.

До влизане в сила на новата Спогодба, страните се договориха двете администрации напълно да съдействат на превозвачите, с цел облекчаване дейността на фирмите при извършване на транспортни услуги на териториите на България и Турция

Вирни се горе