Посланик Марин Райков оглави служебния кабинет, смолянчанин е министър на спорта

Посланик Марин Райков оглави служебния кабинет, смолянчанин е министър на спорта

Както и се очакваше, посланикът ни в Париж Марин Райков е служебният премиер, който от утре ще оглави кабинета, съставен от президента Росен Плевнелиев.

В претъпканата зала за брифинги в президентстовто, точно в 16 часа държавният глава влезе и преди да обяви каквото и да било, се здрависа с Марин Райков, който вече бе там, заедно с бъдещите министри.

Социалната криза, базирана на ниски доходи и висока безработица прерасна в политическа криза с оставката на правителството, заяви след това президентът. Търсих подкрепа за решаване на тази криза, но без успех. Направих 4 кръга от консултации с парламентарните партии и свиках извънредно заседание на КСНС, коментира още Плевнелиев.

От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. От утре назначавам служебно правителство, разпускам НС на 15 март и насрочвам парламентарни избори на 12 май, обяви Плевнелиев.

Вярвам, заяви той, че служебният премиер трябва да бъде добър дипломат, да бъде умерен, разумен, компетентен, да защити българските интереси в Брюксел. Моят избор е българският посланик в Париж – Марин Райков – минстър-председател и министър на външните работи.

За вицепремиери Плевнелиев е избрал три жени – единият ще отговаря за икономическото развитие, вторият – за социалната политики, третият – за еврофондовете.

За първи път МВР ще има министър жена – тя е и генерал. Първо мислех да назнача Владо Пенев, защото играе доброто ченге – но той ще се справи по-добре в Министерство на културата, пошегува се Плевнелиев.

Никой от министрите не е бил агент на ДС, подчерта Плевнелиев.

Стана ясно, че назначава специален министър за електронното правителство.

Ето министрите в служебния кабинет:

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие

Кристиан Кръстев – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Деяна Костадинова – вицепремиер и социален министър

Илияна Цанова – служебен вицепремиер по управление на евросредствата

Калин Христов – финансов министър

Проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните

Асен Василев – министър на икономиката

Тодор Тагарев – министър на отбраната в служебното правителство

Драгомир Йорданов, министър на правосъдието

Николай Милошев – образователен министър в служебния кабинет

Проф. Николай Петров – здравен министър

Петя Първанова – новият МВР шеф

Петър Стойчев – министър на спорта в служебния кабинет

Роман Василев – отговаря за електронното правителство

Владимир Пенев – министър на културата

Юлиан Попов – екоминистър

Служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и контрол. Ще бъде създаден граждански борд към служебното правителство. Ще служи на хората, а не на партийни елити. То ще подготви изборите, но няма да участва в тях. Пенсиите ще бъдат увеличени, както е планирано от 1 април.

Вирни се горе