Поредният протест на полицаите

Поредният протест на полицаите

Днес ще се проведе поредният протест на Служителите в Министерството на вътрешните Работи /СФСМВР/.

Той ще започне в градинката на църквата „Свети Седмочисленици”, а след това ще продължи в протестно шествие към храм-паметник „Св. Александър Невски”.

Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на незнайния войн в памет на загиналите служители от системата на МВР при изпълнение на служебните им задължения.

Очаква се днес над 3 хиляди служители на реда да вземат участие в протеста.

Служителите в затворите в България (ССЗБ) подкрепят исканията им и ще се присъединят към протеста.

Служителите в затворите посочват и основните си искания:

•Да се отчитат и заплащат пълният обем отработени часове, времето на разположение, учебни занятия, мероприятия, свързани със служебните задължения на персонала. •Положеният извънреден труд да се полага, отчита и заплаща в съответствие с КТ и ЗМВР. •Да бъдат дадени ясни гаранции за ползване на платения годишен отпуск от служителите при реда и условията в КТ. Те считат, че е необходимо също да бъдат предприети мерки за:

•Окомплектоване на състава съобразно нуждите на структурните звена. •Подобряване на материално-техническото обезпечаване. •Прозрачност при назначаването и развитието на кадрите в системата. Миналата седмица около 200 полицаи се събраха на протест.

От полицейския синдикат информираха за „бомба", заложена в бюджет за вътрешното ведомство за следващата година.

Тази бомба е член 55-ти ал. 3-та от НК. Той предвижда всеки чужд гражданин, обвиняем по дело у нас, трябва да получи пълен препис на документите по делото, преведени на родния му език. По данни на синдиката на българските полицаи едно дело от 1-2 тома ще струва между 2-3 хиляди лв. и тези средства ще се плащат от МВР.

Полицаите прогнозират, че това ще доведе до фалит на вътрешното ведомство още в средата на лятото следващата година.

Вирни се горе