Покупко-продажбата на уебсайтове като метод за печелене на пари в мрежата

Покупко-продажбата на уебсайтове като метод  за печелене на пари в мрежата

Освен движими и недвижими вещи, чрез помощта на Интернет могат да бъдат продавани като активи и цели сайтове. Това е сериозна индустрия, която се оценява на стотици милиони долари. И този обем непрекъснато ще нараства. За това, в настоящия материал решихме да Ви представим покупко-продажбата на уебсайтове като метод за печелене на пари в мрежата.

Същност покупко-продажбата на сайтове

Уебсайтът представлява дигитален ресурс, означен чрез специално наименование (домейн) и качен на даден сървър. Тези данни – и домейна, както и съставляващите го страници могат да бъдат прехвърляни от един сървър на друг сървър.Само прехвърлянето на самия домейн представлява отделен вид бизнес. В тази статия, както казахме, ние ще разгледаме нещата в цялост.

С прехвърлянето на уебсайтовете от един сървър в друг собствениците им могат да спестят пари – правенето на достъпен един сайт чрез услугите на трета компания (хостинг) може да струва много пари. Тези данни за достъп, както и наименованията, които указват собствеността също могат да бъдат сменяни. По този начин се осъществява смяната на собствеността.

Как се оценява един уебсайт?

Главният критерий, който определя цената на даден уебсайт е броя потребители, които устойчиво са го посещавали през определен период от време. Разбира се, самата цифра понякога е измамлива. Сайт на френски език, на който мнозинството потребители са от Демократична република Конго може да е по-евтин от друг сайт на френски език, на който посещенията са главно от Франция. Т.е. самите държави-източници на трафик са много важни.

Друг критерий, който определя цената на даден уебсайт е неговата тематика. Дадени тематики – като финанси, здравеопазване може да носят повече приходи, защото рекламодателите са склонни да харчат повече, отколкото за други ниши. Да кажем: сайт на френски език, който се посещава главно от потребители от Швейцария и е посветен на отзиви за различните видове кредитни карти може да е по-ценен, отколкото сайт на английски език за вицове, който се посещава от Филипините. Освен характера на сайта и произхода на неговите потребители, то е много важно да се прецени и какво е поведението на посещаващите го потребители. Сайт, на който потребителите прекарват повече време и разглеждат повече страници е по-добър от сайт, в който те се задържат далеч по-малко. Този важен факт понякога може да обърне ситуацията: сайт за миймове (забавни колажи) може да е по-ценен от сайт за отзиви за банкови услуги. Заради по-ангажираната аудитория първия сайт има по-голяма устойчивост на промените в търсачките, които се случват постоянно. И които са способни да намалят значително посещенията към даден сайт.

Друг фактор, който също трябва да бъде преценен е дали дадения сайт има вторични източници на трафик, като:

Популярни профили в социалните мрежи;

Набрани абонати, които да получават имейли с нюзлетъри;

За това, при оценката на вече утвърдили се сайтове се използва така нареченото умножение на техните приходи.

Както ще каже това ли?

Даден сайт може да получава по 200 долара на месец проход. Разходите за него са около 50 долара. Чистата печалба е от 150 долара на месец. Когато подобен сайт „стъпи на пазара”, то той може да бъде оценен, като тези 150 долара бъдат умножени с 12, 24, 36 или повече пъти. Това е прогнозируемия приход, който той би донесъл за една, две, три или повече години. Т.е. сайтът би струвал над 5400 долара.

Сами виждате колко може да „набъбне” цената на даден сайт.[https://pasivendohod.net/][ Ако се интересувате как може да стартирате свой сайт и да го превърнете в свой източник на пасивни доходи] , то ние Ви препоръчваме да прочетете материалите в блога, който е посочен във връзката – „Пасивен доход”. Той бе вдъхновителя на тази статия.

Какво да внимаваме, когато закупуваме уебсайт?

Разбира се, като всяка дейност, така и покупко-продажбата на уебсайтове не е свързана без риск.

Главното, което трябва да се внимава е да се прецени дали данните, които даден сайт има дали са реални.

Мнозина хора „изкусвено напомпат” характеристиките на продавания от тях сайт. В това се състои тяхната измама. Посетителите, които те твърдят, че сайтът е получил са всъщност измислени такива – трафикът е осъществен чрез така наречените ботове, софтуер, който генерира посещение, но това посещение не е реално. Друг важен фактор, който трябва да бъде преценен добре е са така наречените беклинкове. Всеки сайт през своя жизнен път получава хипервръзки (линкове, бекликове) от трети сайтове. Тези връзки може са важен фактор, който определя позиционирането на сайта в търсачките.

Някои сайтове получават „токсични” линкове, в стремежа им те да бъдат развити. Този/тази, който желае да закупи сайт – трябва да може да направи одит на съществуващите линкове към сайта. И да прецени, което е много тънък момент. Дори сайтовете, които „са играли по правилата” имат до 5 процента „лоши връзки”.

Как можем да печелим от покупко-продажба на сайтове, без да разполагаме с такива? Хора, които желаят да печелят от покупко-продажбата на сайтове, но не искат да създават или закупуват такива, то те имат само една опция – брокерството. И при покупко-продажбата на сайтове има брокери.

С какво с занимава един брокер/агенция на сайтове?

Те могат да правят одита, за който говорихме по-горе – да проучат естеството на трафика, да видят проблемите на сайта. И да му направят оценка. И да го предложат на пазара.

Брокерите на сайтове взимат по 10 или 20 процента от стойността на всяка сделка. Разбира се – те могат да договарят и специални за случая комисионни. Ако тези цифри Ви се виждат малки – не са малко сайтовете, които се продават и за цени над 100 000 долара. Комисионната при подобни сделки би била над 20 000 долара.

Единственото, на което се базира бизнесът на брокерите на уебсайтове е доверието, което те се стремят да изградят у купувачите. Небезизвестен, скорошен скандал, в който бе въвлечена една от най-утвърдените агенции за сайтове – Емпайър Флипърс, показа как брокерите са уязвими за евентуални нелоялни търговски практики. (В случая един от контрагентите на агенцията бе обвинен в създаването на финансова пирамида. И брокерите са въвлечени в настоящия момент в процес на обезщетения).

Финални мисли

Покупко-продажбата на уебсайтове може да е един много доходоносен бизнес. Защото сайтовете могат да бъдат продадени на стойност, която многократно надхвърля техните месечни приходи. Но преценката за стойността на даден уебсайт трябва да бъде правена твърде внимателно. Много е лесно „новаци” да бъдат заблудени за даден уебсайт.

Вирни се горе