Похитителят пусна заложничка от банката в Сливен

Похитителят пусна заложничка от банката в Сливен

6 часа след началото на заложническата драма в банков клон в Сливен, похитителят, който държи там няколко служители, пусна една от тях. Нападателят, чиято самоличност все още не известна, но вътрешният министър съобщи, че има данни да е наркоман, нахлу в банката към 16 ч., прострелвайки тежко един от охранителите. Броят на заложниците все още не е известен, но със сигурност са между 6 и 8, почти всички жени.

Малко след 22 часа служител на МВР с вдигнати ръце се приближи до вратата на клона на “Инвестбанк”, а оттам излезе млада жена, предаде bTV. Освободената е в добро състояние, но видимо беше в шок от преживяното. По информация на bTV тя е 32-годишната Радина Терзиева, женена, има дете на 6-7 г.

Засега не е ясно дали похитителят смята да пусне още заложници. Предполага се, че до освобождаването на жената се е стигнало, след като психолози на МВР водиха преговори с него. По информация на БНТ е постигната принципна договорка с него да не наранява заложниците, но това е станало, след като получи нещо в замяна. Малко по-рано полицай остави пред входа на банката пакет цигари и безалкохолно, които явно беше поискал нападателят. Те бяха взети от мъж с тъмни дрехи, но не е ясно дали от самия него или от другия охранител, който е сред заложниците. На похитителя е осигурена и храна, предаде националната телевизия.

На мястото има барети, които ръководи лично главният секретар на МВР Калин Георгиев, но все още те не атакуват сградата от съображения за сигурност на похитените. Полицаите помолиха журналистите да напуснат района около сградата, вероятно за да не може похитителят да получава информация от медиите за обстановката около банката.

Междувременно, малко преди да бъде оасвободена заложничката, започна евакуацията на служителите на общинската администрация, които часове наред стояха заключени в сградата, намираща се точно срещу банката. За да излязат те, беше издигната стълба на пожарната до втория етаж, където се намираха, и те започнаха да слизат един по един, с помощта на огнеборци. “Служителите са общо 26 души, аз оставам тук, тук ми е мястото”, заяви областният управител Марин Кавръков пред bTV.

Роднини на заложниците са се събрали в района на банката, надявайки се те да бъдат освободени. Близките заявиха, че нямат никаква информация, само стоят и чакат далеч от сградата, която е отцепена в голям периметър от полицията, предаде “Фокус”. Някои от тях разказаха, че са научили за инцидента от новините. Други, че се надяват похитителят да се предаде утре, след като изкара една нощ и се умори.

Операцията на 42-годишния охранител Станчо Станев, който бе прострелян от нападателя, е преминала успешно в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен, където спешно пристинаха и хирурзи от Стара Загора. „Раните са зашити, кървенето спря, но състоянието на пациента остава тежко. Тази вечер ще бъде поставен на командно дишане", съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров, цитиран от Дарик радио. От банката изразиха благодарност към болницата и екипа, който е оперирал техния служител.

Вирни се горе