Почитаме св. Марина

 Почитаме св. Марина

Св. Марина се почита и като покровителка на брака, водите и Южното

Българската православна църква почита днес паметта на света великомъченица Марина. Според народните вярвания на нейния празник е последният от т.нар. юлски горещници.

Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия, живяла през III в. Била възпитана от баща си в идолопоклоничество.

По това време Рим жестоко преследвал християните. Много от преследваните се криели по пустините и планините. Мнозина обаче оставали в градовете и като приемали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват божието слово. От един такъв християнин 12-годишната девойка за пръв път чула за Спасителя.

Тя много желаела да получи светото тайнство кръщение, но поради гонението нито в града, нито в околностите можело да се намери свещеник, който да я кръсти.

Марина се оставила на Божията воля, като междувременно не се бояла открито да изповядва вярата си.

Пръв неин гонител станал самият й баща. Той бил ревностен поклонник на идолите и когато узнал, че дъщеря му е християнка, започнал да се отнася с нея много жестоко.

Когато Марина била на 16 години, тя срещнала управителя на източните провинции Олимврий, който я пожелал за жена. Тя му признала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания.

Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели Олимврий на мисълта да я удави. Хвърлили вързаната девойка в грамадна каца с вода. Тя започнала да се моли на Бог да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея кръщение.

Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. Най-после управителят я осъдил на смърт.

Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола. Казват, че тя посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

В много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води, чиито сили се увеличават в деня на светицата.

В Странджа, Родопите и по поречието на р.Струма светицата е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях.

Св. Марина се почита и като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие.

Вирни се горе