Плевнелиев отказва да разсекрети стенограмите от консултациите за КТБ

Плевнелиев отказва да разсекрети стенограмите от консултациите за КТБ

Президентът Росен Плевениелиев отказал да разкрие съдържанието на стенограмите от консултациите по повод случващото се в КТБ. Това съобщават от БСП. Консултациите бяха инициирани от държавния глава през месеците юни и юли.

Припомняме, на 16 септември Михаил Миков поиска от президента достъп до стенограмите от консултациите за Корпоративна търговска банка и финансовото състояние на държавата. В заявление за достъп до информация, адресирано до Росен Плевнелиев, лидерът на „БСП лява България" иска да му бъдат предоставени официални извлечения от стенограмите. Става въпрос за консултациите при държавния глава за КТБ, проведени с парламентарните партии на 29 юни, както и консултациите с парламентарните сили и изпълнителната власт за финансовото състояние на страната на 14 юли 2014 г.

Отказът на държавния глава е дошъл с писмо на 30 септември. Според БСП той месеци наред продължава да се опитва да осуети възможността гражданите да бъдат осведомени за становищата на различните лица, които са взели участие в консултациите.

От партията припомнят, че искането на Миков е било на основание Закона за достъп до обществена информация, защото е безспорно, че тази информация е свързана с обществения живот в Република България. Тя би дала възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти, което обяснява големия обществен интерес към нея.

Вирни се горе