Плевнелиев и Попова полагат клетва

Плевнелиев и Попова полагат клетва

Новоизбраните президент и вицепрезидент на България Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще положат днес клетва.

Държавният глава ще се закълне пред конституцията, след което ще целуне малък кръст и евангелие, сложени на масичка до трибуната. Благословията ще е на патриарх Максим.

Заради церемонията депутатите ще влязат в пленарната зала в 10,00 ч, вместо както обикновено в 9,00.

На тържественото събитие ще присъства досегашният държавен глава Георги Първанов, поканени са и предшествениците му Желю Желев и Петър Стоянов. Премиерът Бойко Борисов заедно с министрите, целият дипломатически корпус и водачите на различните вероизповедания у нас ще са другите ВИП гости на церемонията.

Както вече стана ясно, мястото, отредено на балкона за вицепрезидента Ангел Марин ще остане празно. Миналата седмица той се обиди на премиера Бойко Борисов, който заяви, че не разбира за какви заслуги вицето на Първанов е получил най-високото държавно отличие – орден “Стара планина”.

На влизане в Народното събрание новият и старият президент ще минат през шпалир от гвардейци от централния вход до пленарната зала, където ще влязат заедно. Плевнелиев и Първанов ще седнат от лявата страна на парламентарната трибуна, а отдясно ще заемат местата си Бойко Борисов и министрите му.

Слово преди клетвата ще държи председателят на парламента Цецка Цачева, а самият Плевнелиев се очаква да говори след заклеването. Накрая Цачева ще покани всички да си направят снимка пред парадния вход на Народното събрание.

Така от днес до неделя – 22 януари, България ще има двама президенти.

Тогава двете двойки държавни глави ще сдадат и приемат властта на “Дондуков” 2 пред Паметника на Незнайния воин. В 11 ч в неделя Първанов ще приеме за последен път рапорта на началника на караула, ще се поклони пред трибагреника и ще поздрави строя. Три минути по-късно пред храм-паметника " Св. Ал. Невски" ще пристигне Росен Плевнелиев, който ще бъде съпроводен от командира на Националната гвардейска част полк. Ставрев. На свой ред и Плевнелиев ще обходи строя и ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на националното знаме и ще се присъедини към Първанов.

21 артилерийски салюта и камбанен звън ще обявят новия държавен глава. Накрая двамата президенти ще запалят свещ в катедралата “Св. Ал. Невски”.

Вирни се горе