Вестниците пишат

Вестниците пишат

Конско месо беше открито в колбасите на четири български фирми

„Най-малко в два български колбасарски цеха са влагали конско месо в продукцията вместо телешко и това не е било обозначено на етикетите на продуктите. “Конско е намерено в саздърма, сушеница и варено-пушен колбас, на чиито етикети се твърди, че съдържат само телешко месо”, коментираха пред “Труд” от Българската агенция за безопасност на храните. Партидите с тези продукти ще бъдат изтеглени изцяло от търговската мрежа, добавиха оттам.

Колбасите не са опасни за здравето на хората, но въпреки това всички налични партиди се изтеглят от пазара, защото подвеждат потребителите. От агенцията отказаха да съобщят имената на двете български предприятия, в чиито продукти е засечено нарушението.

“Не може да съобщим фирмите, преди да установим дали измамата със суровината не е направена от доставчиците. Ако на документите на фирмите пише, че са купили телешко месо, то ще се окаже, че и самите преработвателни предприятия са били измамени”, добавиха от ведомството. Едното от дружествата внася суровина само от ЕС. По българското законодателство глобите, ако нарушението е на фирмите, могат да стигнат до 10 000 лв. Заради разрастването на скандала с конското месо в Европа Брюксел настоя до края на март България да изпрати 100 проби за анализ. На 5 март агенцията изпрати в Германия 100 проби, които трябва да бъдат изследвани до края на март. Резултатите на първите 25 проби са показали, че в четири от тях има конско месо. Четирите проби са именно от въпросните две предприятия, като и при двете един от продуктите се повтаря." – в. „Труд".

Вирни се горе