Петима българи арестувани във Флорида

Петима българи арестувани във Флорида

Петима българи са арестувани във Флорида по обвинения във финансови измами и принадлежност към международна престъпна организация, която е откраднала чрез незаконни операции от няколко финансови институции 3,1 млн. долара през последните четири години, съобщава tampabay.com.

Ръководителят на престъпната група според властите в Тампа Бей е 32-годишният Тихомир Бочев.

Част от парите са били присвоени чрез придобиването на кредитни карти на базата на фалшиви документи, след което били купувани луксозни автомобили и продавани в чужбина, понякога на двойна цена.

Бочев е бил арестуван в петък в дома си в Ларго заедно с още четирима българи. Съдия определи по 500 хил. долара гаранция за всеки от тях.

Разследването се води от 2008 г. съвместно от икономическия отдел на шерифския офис в Пинелас, офиса на Сикрет сървис и щатската прокуратура на Флорида. Това е едно от най-големите разследвания, които сме имали в Тампа Бей, казва специален агент Джон Джойс от офиса на Сикрет сървис.

Властите издирват още петима души, които според тях са сред основните играчи в престъпната мрежа, като предполагат, че през годините стотици други може да са участвали в нея.

Българите използвали няколко схеми за незаконно правене на пари. Те получавали срещу фалшиви документи кредитни карти, след което ги източвали до максималния им лимит чрез покупки от фиктивни компании, регистрирани във Флорида и Илинойс, свързани с Бочев. Банките никога не получавали парите си.

По тази схема според властите престъпната мрежа е източила около 1 милион долара.

Заподозрените българи използвали също фалшиви документи за получаването на заеми за покупка на нови коли луксозни марки във Флорида, след което регистрирали колите в Илинойс заради по-либералния режим, а от там ги изпращали за препродажба в чужбина в страни като Литва.

Използвайки пари в брой от получените с фалшиви документи кредитни карти, те купували автомобили втора ръка, след което вземали заеми от банки, използвайки колите като обезпечение. Те изпращали колите за препродаване в чужбина и не плащали на банките нищо по получените заеми.

Сред засегнатите банки са Джей Пи Морган и Ситибанк.

Освен Бочев са арестувани Иван Петров (31 годишен) , Георги Ангелов (28-годишен), Мартин Йорданов (на 27 години) и Любомир Сандов (48- годишен).

Издирват се Иван Стайков, Кирил Динев и Ивайло Георгиев (представящ се също за Румен Найденов) – всичките от Чикаго, а също Николай Пойбренски и Атанас Тодоров Загоров от Флорида.

Вирни се горе